Tips meer afval apart (AfvalABC)

Welk afval hoort in welke bak?

Twijfelt u welk afval in welke bak moet? Check dan de handige 'Afvalscheidingswijzer'. U kunt ook gebruik maken van het 'AfvalABC' op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer' (het 'AfvalABC' vindt u in het menu). 

 

  Glas wegbrengen? Op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl en de app 'Afvalwijzer' kunt u de dichtsbijzijnde glasbak in uw buurt vinden.
 
  Textiel wegbrengen? Klik hier voor de dichtsbijzijnde Restore kringloop textielcontainer in uw buurt. Kleding-en textielinzameling door Restore levert naast milieuwinst werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de Valleiregio.  Zie ook de kringloop van kleding en textiel.
 
 

Voor luierafval zijn speciale inleverpunten. Heeft u vanwege medische redenen veel afval? Dan komt er voor u een financiële tegemoetkoming.

  Doe pmd-afval (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) in de pmd-kliko die ACV eens per drie weken leegt. Woont u in een flat op appartement? Dan kunt u de oranje inzamelzakken met pmd-afval elke donderdag aan de weg leggen. Pmd-zakken kunt u ophalen op het gemeentehuis in Ede (balie Publiekszaken) of op het afvalbrengstation aan de Neonstraat in Ede. Vereniging van Eigenaren (VvE's), bewonerscommissies en grofvuilcommissies kunnen ook met ACV contact opnemen voor het leveren van pmd-zakken aan hun mede-eigenaars/medebewoners. 
 
 

Doe groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten etensresten (gft+e) in de kliko met bruine deksel. Let op: verpak het gft+e niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes die te koop zijn bij diverse supermarkten en huishoudwinkels. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.

  Lever batterijen in bij één van de vele inzameltonnen bij winkels en scholen. Klik hier voor de locaties in gemeente Ede.
 
 

Vet, jus en frituurolie mogen niet in het riool maar kunt u inleveren bij het afvalbrengstation aan de Neonstraat en een aantal supermarkten en verenigingen. Klik op deze link voor de supermarkten en verenigingen die een gele container hebben staan voor frituurvet. Apart ingeleverd frituurvet krijgt een tweede leven als biobrandstof. Daarnaast voorkomt u met apart inleveren dat het vet een rioolverstopping veroorzaakt en wij vervolgens maatschappelijke kosten moeten betalen met z'n allen om dit op te lossen.

  Restore kringloop is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen, etc. Zij halen dit gratis bij u op of u kunt het brengen bij de winkel in Ede aan de Hoefweg 2/hoek Zandlaan.
 

 

 

 

 

Oud papier en karton kan in uw kliko met blauwe deksel of rolcontainer. Of u kunt het inleveren bij scholen. Een kartonnen melkpak mag niet bij het oud papier, maar wel in de pmd-kliko of pmd-zak. 
 

Gebruik een ja/nee of nee/nee sticker op uw brievenbus die u bij het gemeentehuis kunt krijgen.
 

  Lever klein chemisch afval (kca) zoals batterijen, verfproducten en medicijnen in bij de Milieubus of het afvalbrengstation aan de Neonstraat.
 

 

Wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten die een snoer of batterijen hebben) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparaat of bij het afvalbrengstation aan de Neonstraat.

 

 

 

Heeft u kapotte spullen waar een kringloopwinkel zoals Restore kringloop ook niets meer aan heeft? Breng deze dan naar afvalbrengstation aan de Neonstraat. U kunt hiervoor op het afvalbrengstation een gratis aanhanger lenen.